Dagtocht naar Ulumoskee in Utrecht

Vrijdag 8 november is de dagtocht. Op een nader vast te stellen datum zal over de Islam een lezing worden gehouden.

In het kader van de cyclus Wereldgodsdiensten besteden we aandacht aan de Islam. Dat doen we met een voor iedereen toegankelijke lezing in De Ontmoeting en met deze dagtocht naar de Ulumoskee in Utrecht.

Wat gaan we doen?

 

Het islamitische geloof.

Het woord ‘islam’ betekent letterlijk: vrede, welzijn, zich overgeven aan Allah en zich onderwerpen aan de wil van Allah. Volgens deze betekenis horen alle godsdiensten die door de profeten zijn onderwezen tot de islam. De koran nodigt alle mensen uit om te geloven en te bidden tot één god namelijk Allah, degene die alles geschapen heeft. Zoals eerder benoemd, staat er in de islamitische leer dat alle profeten boodschappers van Allah zijn. In de koran staat dan ook dat je als moslim niet alleen gelooft in de profeet Mohammed, maar ook in alle profeten die vóór hem zijn gezonden.

De moskee.

Met een oppervlakte van 4800 m2 mag de Utrecht Ulumoskee in Utrecht zich de grootste moskee van Nederland noemen. De bouw van de moskee werd in het jaar 2009 gestart en heeft tot juni 2015 geduurd. De gemeenschap heeft de bouw van de moskee helemaal zelf gefinancierd, waarvan geen enkele euro is gesubsidieerd of uit andere landen is ontvangen.

De Ulumoskee heeft een zeer ruime gebedsruimte. Deze ruimte heeft een traditioneel design en bevindt zich in het hart van de moskee. In totaal is de ruimte 1.100 m2 groot en het spreidt zich over drie verdiepingen. In totaal kunnen 1600 mensen tegelijkertijd hun gebed verrichten. Ook mensen met een andere religie of levensbeschouwing zijn van harte welkom in de moskee. Er is voor hen een speciale gebedsruimte, ook wel de stilteruimte genoemd.

Onder leiding van een gids leren we over de Islam en over het functioneren van de moskee.

Praktische informatie:

Vertrek: 9.00 uur Gildeplein Rosmalen, 9.10 uur Pastoor van Thiellaan, Hintham

Terug: 17.15 uur

Organisatie: Zwaluw reizen

Prijs: Є 75,25 voor HEVO-leden en Є 80,25 voor niet-HEVO-leden (incl. lunch)

Betaling: NL12RABO 0184 555531 t.n.v. reiscommissie HEVO; uw telefoonnummer en Ulumoskee

Informatie en aanmelden: Jan Jansen, j.th.jansen@home.nl of 06-51313707

Dagtocht naar Ulumoskee in Utrecht