Muziekcursus: luisteren naar muziek met Cees Hollenberg

De cursus beslaat 4 avonden met de start op 20 september, 19.30-21.30 uur in De Ontmoeting

Muziekcursus: luisteren naar muziek met Cees Hollenberg

Vrijdag  20 september             Parijs in de jaren 20 van de vorige eeuw.

Als reactie op de vage impressionistische klanken van Ravel en Debussy ontstaat er een totaal andere muziekstijl, geïnspireerd door het cabaret, jazz en geluiden om ons heen: het Expressionisme. Onder leiding van Eric Satie, met een stel jonge componisten om hem heen, zoals Poulenc, Milhaud, Honegger en anderen. Het bezoek van Gershwin aan Parijs (an American in Paris) slaat in als een bom. De Ballets Russes onder leiding van Djagilev geven opdrachten aan bovengenoemde componisten. De Groupe des Six.

Vrijdag  18 oktober               Mahler en zijn tijd.

Gustav Mahler was in zijn tijd vooral bekend als dirigent (opera’s van Wagner). Zijn composities werden in Nederland uitgevoerd, behalve door hemzelf, ook door Mengelberg en Diepenbrock. In Duitsland door Richard Strauss. Door zijn huwelijk met de geëmancipeerde Alma Schindler omringde Mahler zich ook door dichters, schilders en filosofen.

Vrijdag   22 november               Franse romantische muziek.

Camille Saint Seans, George Bizet, Gabriel Faure en Caesar Franc, maar vooral de onstuimige Hector Belioz, met zijn Symphony Fantastique, zijn de grote figuren in het symphonische werk. Er is ook aandacht voor balletmuziek (Delibes) en Franse. opera (oa Gounod).

Vrijdag    20 december                 Kerstmuziek

Dit wordt een stemmige avond met een keuze uit het Weihnachtsoratorium van Bach, Messiah van Håndel en Oostenrijkse volksmuziek.

In deze cursus, onder leiding van Cees Hollenberg, maakt u kennis met de schoonheid van klassieke muziek. Deze 4 avonden zijn in de Ontmoeting van 19.30 tot 21.30 uur. De kosten zijn € 15,00 p.p inclusief koffie en/of thee in de pauze. Dit bedrag overmaken naar:  Seniorenvereniging HEVO. Banknummer:       NL 11 RABO 0144 5797 15   tnv commissie Cultuur  muziek 2024.

Je kunt je aanmelden via email: c.tousain@ziggo.nl of  telefoon: 06 136 43 936.                                                                                                Er kan ook een beroep gedaan worden op het participatiefonds. Via een aanvraagformulier is dit mogelijk.

Muziekcursus: luisteren naar muziek met Cees Hollenberg